Usein kysytyt kysymykset

Palvelut - SF6-kaasu

Mita on SF6?

SF6 on rikkiheksafluoridin molekyylikaava. SF6 on rikin ja fluorin kemiallinen yhdiste, joka normaalioloissa on väritön ja hajuton eikä ole vaarallista.

Onko SF6 – kaasun käsittely vaarallista?

Altistuminen puhtaalle SF6: lle ei ole vaarallista. SF6-kaasu on kuitenkin erittäin voimakas kasvihuonekaasu, jonka joutuminen ilmakehään pitää estää kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Pitääkö henkilön, joka käsittelee SF6-kaasua olla koulutettu?

Henkilön, joka käsittelee SF6-kaasua EU:n alueella, pitää olla koulutettu. WIKA järjestää erikoiskoulutusta henkilöille, jotka käsittelevät voimakasta SF6-kasvihuonekaasua. Koulutuksessa opetellaan käsittelemään kaasua vastuullisesti ja niin ettei virheellisestä käsittelystä synny päästöjä.

Miksi SF6-kaasun laatu pitää analysoida?

Kaasu pitää analysoida siksi, että käytettäessä SF6-kaasua eristysaineena korkea - ja keskijännite katkaisijoissa tapahtuu siinä kemiallisia reaktioita. Kaasun analysointi on suositeltavaa aina ennekuin kaasua ruvetaan käsittelemään. Analysointi olisi hyvä ottaa huoltosuunnitelman osaksi.

Miten kemialliset reaktiot vaikuttavat  SF6-kaasuun?

Kemialliset reaktiot SF6-kaasussa voivat johtaa hyvin aggressiivisin ja korrosoiviin aineisiin, jolla voi olla hyvin haitallisia vaikutuksia katkaisijoiden turvallisuuteen ja siten koko laitteiston turvallisuuteen. Huonommassa tapauksessa koko katkaisija voi tuhoutua.

Voidaanko SF6-kaasu hävittää ilman ongelmia?

SF6-kaasua ei voida hävittää ongelmitta, jos se on hyvin aggressiivista, myrkyllistä ja aiheuttaa voimakasta korroosiota. Tällöin kaikkia vaarallisten aineiden hävittämistä koskevia määräyksiä on noudatettava erityisen tarkasti.

Mitä tapahtuu, kun epäpuhdasta SF6-kaasua havaitaan?

Kun epäpuhdasta kaasua havaitaan, jatkotoimenpiteet riippuvat epäpuhtauden asteesta. Kaasu voidaan puhdistaa ja uudelleen käyttää tai hävittää asianmukaisesti.